Do Triviala
ICSP: Skąd wiemy ze liczba zespolona jest dodatnia, ujemna, zerowa?
10 mar 21:40
Trivial:
Wiemy, że jest zerowa, gdy z = 0.

Pojęcie dodatniej lub ujemnej liczby zespolonej nie
istnieje. Nie można powiedzieć, że liczba z
1 jest większa od z
2, bo zbiór liczb zespolonych
nie jest zbiorem uporządkowanym.

Liczby zespolone są to pary liczb rzeczywistych. Można
myśleć o nich w kategoriach wektorów.
10 mar 21:42
ICSP: czyli jeżeli jest jakas liczba zespolona np.
5 + 3i. Leży ona chyba w I ćwiartce ukłądu współrzędnych czyli nad osią OX nie mozemy
powiedzieć ze jest dodatnia?
10 mar 21:46
Trivial:
A czy o wektorze
u = (1, 3) można powiedzieć, że jest dodatni?
10 mar 21:47
ICSP: chyba nie
10 mar 21:48
Trivial:
No to już masz odpowiedź.
10 mar 21:48
ICSP: To może jeszcze mi powiesz jak najprościej i najszybciej przejść z postaci kanonicznej do
wykładniczej i trygonometrycznej?
10 mar 21:49
Trivial:
1. Postać algebraiczna.
z = a + bi
Modułem liczby z nazywamy liczbę |z| =
√a2 + b2.
2. Postać trygonometryczna.
| | a | | b | |
z = a + bi = |z|( |
| + i* |
| ) |
| | |z| | | |z| | |
| | a | | b | |
Zauważ, że liczby |
| i |
| są wartościami z przedziału [−1, 1], a zatem istnieje |
| | |z| | | |z| | |
| | a | | b | |
kąt φ ∊ [0, 2π), dla którego cosφ = |
| i sinφ = |
| , czyli |
| | |z| | | |z| | |
z = |z|(cosφ + isinφ)
Aby znaleźć kąt φ musisz rozwiązać układ równań:
3. Postać wykładnicza.
z = |z|(cosφ + isinφ) =
|z|eiφ. (dowód z tw. Taylora)
10 mar 21:59
ICSP: To podaj jakiś prosty przykład i spróbujemy.
10 mar 22:00
Trivial:
z = 1 − i.
10 mar 22:01
ICSP: z = 1 − i
a = 1
b = −1
|z| =
√1 + 1 =
√2
| | √2 | | −√2 | |
z = √2( |
| + i |
| ) = √2(cos315o + isin −315o) |
| | 2 | | 2 | |
z =
√2e
i315o
10 mar 22:06
ICSP: Chyba gdzieś musiałem się pogubić.
10 mar 22:07
Trivial: Miało być w radianach.
10 mar 22:09
tysia : Ty chodzisz do liceum i umiesz liczby zespolone?!
10 mar 22:09
Trivial:
| | π | | 7π | |
np. φ = − |
| + 2π = |
| |
| | 4 | | 4 | |
10 mar 22:12
ICSP: To czemu nie pisałeś że ma być w radianach

tysiu jak widzisz nie umiem

| | 7π | | 7π | |
z = √2(cos− |
| + isin − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
z =
√2e
i−7π4
| | 7π | |
W wykładniku jest i − |
| |
| | 4 | |
10 mar 22:13
ICSP: teraz już widzę swój błąd. Beza tych minusów było by dobrze?
10 mar 22:13
Trivial:
Jest napisane wyżej φ ∊ [0, 2π).
10 mar 22:14
Trivial: Tak.
10 mar 22:14
ICSP: Czyli bez minusów jest dobrze
10 mar 22:15
Trivial:
Korzystając z liczb zespolonych można wyprowadzić wzory na sinx i cosx.
10 mar 22:17
ICSP: To może zaużmy taki przypadek:
Mamy wykres funkcji sinus w przedziale <0;π> Obracam go dookoła osi OX otrzymuję kulę o
promieniu 1. Obliczenie V takiej kuli nie jest chyba zbyt dużym problemem. Nawet z całek.
Problem pojawia sie gdy chcę z całek policzyć kulę o promieniu np. 2 Bo jeśli wezmę wykres
funckji y = 2sinx to wtedy nie powstanie mi ładna kula tylko coś innego. Mam wziąsc wykres y =
10 mar 22:20
Trivial:
Obrót sinusa wokół Ox daje kulę? Czy aby na pewno?
10 mar 22:23
ICSP: | | 1 | |
Nie bo nie przyjmuje wartości |
| dla kąta 45o? |
| | 2 | |
10 mar 22:25
ICSP: Dobrze myślę?
10 mar 22:25
Trivial:
Niestety, ale nie rozumiem. Przecież kula to nie jest obrócony sinus.

Równanie okręgu:
x
2 + y
2 = r
2
f
2(x) = y
2 = r
2 − x
2
Objętość kuli o promieniu r:
| | x3 | |
V = π∫ab f2(x)dx = π∫−rr (r2 − x2)dx = 2π∫0r(r2 − x2)dx = 2π[r2x − |
| ]0r |
| | 3 | |
=
| | r3 | | 2r3 | | 4 | |
= 2π(r2*r − |
| ] = 2π* |
| = |
| πr3. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 mar 22:30
ICSP: Boże okrąg ale ja jestem tępy

10 mar 22:32
Trivial:
Aby obliczyć pole postępujemy analogicznie, ale coby się zbytnio nie namęczyć trzeba zastosować
pewien trik.

P = 2π∫
ab |f(x)|*
√1+[f'(x)]2dx
A = |f(x)|*
√1+[f'(x)]2 =
√f2(x)*
√1+[f'(x)]2 =
√f2(x) + [f(x)f'(x)]2
f
2(x) = r
2 − x
2 /'
2f(x)f'(x) = −2x /:2
f(x)f'(x) = −x
A =
√r2 − x2 + (−x)2 = r
P = 2π∫
−rr rdx = 4π∫
0r rdx = 4π[rx]
0r = 4πr
2.
10 mar 22:52
ICSP: Ciekawe


Jutro jeszcze będę miał jedną sprawę

Na razie muszę sie wyspać za pomoc
dziękuję
10 mar 22:59
Trivial:
10 mar 23:00