Tw. Talesa - 1 kroki - sprawdzcie
samouk:

"siwa" II "niebieskiej" II "d"
b=4
d=4.5
Prosze o sprawdzenie zadania
10 mar 21:26
tysia : 4+b3=42
b=2
10 mar 21:42
samouk: dlaczego?
10 mar 21:44
samouk: cale zadanie zle?
10 mar 21:45
tysia : mozesz takie robic
a2=a+b3
10 mar 21:59
samouk: ok to rozumiem, ale czy cale zadanie jest zle?

naprwadz mnie
10 mar 22:02
tysia : raczej tak
uzyj takich rownan
23=3c+3
mozesz jeszcze tak
cb=926
10 mar 22:08
tysia : c/b=(9/2)/6
10 mar 22:08
samouk: ok dzieki juz rozumiem
poprawka :
a= 4
b=2
c=1.5
d= 9
Dobrze? Moim zdaniem tak
10 mar 22:23
tysia : dobrze oprocz d poniewaz d=6
10 mar 22:28
samouk:
lub
d/4.5 = 3/1.5
d=9?
10 mar 22:37
tysia : 2a=d6+b+a
10 mar 22:39
samouk:

nic mi tutaj nie pasuje teraz
10 mar 22:43
samouk: hehe zwracam honor

kreski mnie myla
10 mar 22:46
samouk: nie umiem dodawac
10 mar 22:46
tysia : nie mozesz tak robic
musisz robic rownania jesli chcesz uzyc tych odcinkow "w srodku"to takie od tego wierzcholka
10 mar 22:48
tysia : spoko wazne ze rozumiesz"
10 mar 22:48
samouk: masz jeszcze czas? zrobie zaraz nastepne i podam ok?
10 mar 22:52
tysia : ok
10 mar 22:53
samouk:

a)
a= 2
b)
b=2
c)
c= 6
d)
2+2+d=4+6+a
4+d = 12
d=8
10 mar 23:00
samouk: a=2
b=2
c=6
d=8
10 mar 23:01
tysia : a=4 dobrze napisales ale zle policzyles
10 mar 23:06
samouk: znow wszystko od nowa?
10 mar 23:09
tysia : no chyba tak
10 mar 23:10
tysia : Ale widze dobry tok myslenia
10 mar 23:11
samouk: a=4
b)
b/4= 12/14
b= 48/14
c)
c= 384/56
d)
4+d=14
d=10
a=4
b= 48/14
c= 384/56
d=10
10 mar 23:21
tysia : taaak
10 mar 23:27
samouk: mozna jeszcze 1 zadanie?
10 mar 23:28
samouk: nie odrabiam zadania domowego tylko dla siebie to robie
10 mar 23:28
tysia : ok
10 mar 23:28
tysia : podziwiam
10 mar 23:29
samouk:

Przekatne trapezu dziela sie w stosunku 3:4, a odcinek łączący środki jego ramion ma dlugosc
14cm.
Oblicz długość dłuzszej podstawy trapezu
Wskazówka!
Długośc odcinka łączącego środki ramion trapezu jest srednia arytmetyczna dlugosci jego
podstaw.
| | 4 | |
14* |
| = 1823 << dluzsza podstawa |
| | 3 | |
a+b/2= 14
10 mar 23:36
tysia : a+b2=14
34=ab
gdzie a jest krotsza podstawa a b dluzsza
liczysz i powinno b=16
10 mar 23:49
ICSP: wiemy ze a+b = 28
oraz że gdy a jest dłuższą podstawą to zachodzi własność:
3a = 4b
z pierwszego równania wyznaczamy a: a = 28 − b i wstawiamy to do drugiego równania
84 − 3b = 4b ⇔ 7b = 84 ⇔ b = 12
3a = 4b ⇔ 3a = 48 ⇔ a = 18.
Dłuższa podstawa wynosi 18.
10 mar 23:51
ICSP: tzn a = 16. Mój błąd.
10 mar 23:51
samouk: rozumiem, za duzo kombinuje
10 mar 23:55
tysia : no cos mi sie własnie nie zgadzało
10 mar 23:55
samouk: ok, dzięki za pomoc

do zobaczenia !
10 mar 23:58
tysia : nie ma sprawy
10 mar 23:58