Rozłóż wielomian na czynniki
007: Mógłby ktoś sprawdzić?
w(x)= x4−3x3+9
x2(x2−3)+9
(x−√3)(x+√3)(x2+9)
10 mar 21:17
ICSP: Dobre

Oczywiście rozkład fatalny. Ten wielomian nie posiada pierwiastków rzeczywistych i
dlatego w liczbach rzeczywistych się nie rozkłada.
10 mar 21:19
007: pomoże ktoś jak to ruszyć?
10 mar 21:21
ICSP: Na pewno taki jest przykład?
10 mar 21:22
007: ICSP jak doszedłeś do tego, że nie posiaada pierwiastków rzeczywistych?
10 mar 21:22
007: Przykład jest na pewno dobrze przepisany
10 mar 21:23
10 mar 21:24
007: sorki, a jednak przy −3 jest do kwadratu
10 mar 21:26
koralik: mi się wydaje, że jeszcze ten ostatni nawias tez się rozłoży, bo to wzór skróconego mnożenia−
x
2+3
2
10 mar 21:27
tysia : ICSP: fajny ten programik
10 mar 21:28
ICSP: x4 − 3x2 + 9
Wprowadzamy zmienną pomocniczą t
t = x2 przy założeniu t≥0 z przyczyn oczywiśtych
t2 − 3t + 9 = 0
Δ<0 brak pierwiastków rzeczywistych.
10 mar 21:28
ICSP: Przydatny. Gdybym rozkładał te wszystkie wielomiany co wrzucają na forum normalnie byłbym już
"wielomianocholikiem"
10 mar 21:30
tysia : Hehe

znałam tylko taki który liczyc całki

a ostatnio tez musze troche pochodnych takze sie
przyda
10 mar 21:31
007: Już chyba wiem jak to zrobić
za −32 podstawić6x2 −9x2
10 mar 21:35
ICSP: Do koralika: znasz wzór na a2 + b2?
10 mar 21:35
ICSP: Masz już wyżej gotowe rozwiązanie
10 mar 21:35
007: za −3x2 oczywiście
10 mar 21:35
007: wyszło
w(x)= (x2−3x+3)(x2+3x+3)
10 mar 21:37
ICSP: Więc o taki rozkład ci chodziło

Również poprawny.
10 mar 21:37
Trivial: ciekawe rzeczy.
10 mar 21:38
ICSP: Proszę kto tu sie odezwał

Trivial mam do ciebie pytanko
10 mar 21:38
Trivial: Dawaj.
10 mar 21:39
ICSP: JUż zakładam temat
10 mar 21:39