suma
Olka: Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego dana jest wzorem Sn=n(n+2). Oblicz
pierwszy wyraz i różnice tego ciągu. Proszę o pomoc
10 mar 20:26
agamenta: a1=1(1+2)=3
po prostu podstawiasz za n jedynkę − w przypadku gdy chcesz obliczyc 1 wyraz.
a2=2(2+2)=8
r = 8−3=5
10 mar 20:29
agamenta: aaa to nieee, nie doczytałam, myslalam, ze to wzor ogolny ciagu
10 mar 20:30
Olka: dzieki
10 mar 20:30
Olka: w takim razie jak powinno byc?
10 mar 20:32
ICSP: a1 = 3
suma dwóch wyrazów : a1 + a2 = tak jak wyliczyła koleżanka 8
a1 + a2 = 8 ⇔ a2 = 5
a2 − a1 = r ⇔ r = 2
10 mar 20:39