Prosze pomozcie!!!:) Wyrazenie ....
ozhun: 1. Wyrażenie
1t−2 −
t+3t2−4 dla t≠ −2, t≠2 jest równe:
a.
1(t−2)2 b.
4−tt2+t−6 c.
−1t2−4 d.
5t2−4
2.liczba rozwiazan rownania x
4−x
3−49x
2 + 49x = 0 jest rowna:
a. 4 b.3 c.2 d.1
3. wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkty o wspolrzednych (−2,−2) i (0,−6). Wobec
tego:
a. f(x)=−
12x − 3 b. f(x)=−2x−6 c. f(x) = 2x−6 d. f(x) =−4x−6
prosze o dokladne wyjasnienie jak sie to rozwiazuje a nie tylko odpowiedz

z gory dziekuje
e: wstawilem jeszcze raz bo wczesniej byl blad w zapisie
Godzio:
1. Trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika, x
2 − 4 = (x − 2)(x + 2) więc wspólnym
| | t + 2 − (t + 3) | |
mianownikiem będzie właście x2 − 4 |
| = ...
|
| | t2 − 4 | |
2. Grubuje parami, x
3(x − 1) − 49(x − 1) = 0 ⇒ (x − 1)(x
3 − 49) = 0 ⇒ x = 1 lub x =
3√49
Podaj odp. ...
3. (0,−6) ⇒ b = −6, y = ax + b ⇒(podstawiam dane do wzoru i obliczam "a")
−2 = −2a − 6 ⇒ −2a = 4 ⇒ a = −2
f(x) = −2x − 6