matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgowanie
glupol:
3
x+2
+ 3
x−1
=28 3
x
* 3
2
+ 3*x * 3
(
−1)= 3
3
+3
0
3
x
(3
2
*3
(
−1)) = 3*3 + 3
0
... jak to dokonczyc i czy robie dbrze?
10 mar 19:48
Godzio:
Może nieco inaczej, 3
x
* 3
2
+ 3
x
* 3
−1
= 28
1
1
28
9 * 3
x
+
* 3
x
= 28 (3
x
= t, 9t +
t =
t − rozpisałem żeby było
3
3
3
lepiej widać)
28
* 3
x
= 28
3
3
x
= 3 x = 1
10 mar 19:53
glupol:
Dzieki
10 mar 20:03