Rozwiaz rowanie logarytmiczne.
Konrad: Rozwiąż równanie:
log(x−1)+log(x+1)= log8+ log(x−2)
Proszę o pomoc, dziedzine wyznaczyłem, gorzej z obliczeniem równania.
10 mar 19:33
jo: Jak się sumuje logarytmy ?
10 mar 19:55
Konrad: Sumując logarytmy, mozymy je, o ile podstawy logarytmow sa takie same.
10 mar 21:06
jo: Tak, więc zastosuj się do tego z lewej strony równania i z prawej. Zapisz co Ci wyjdzie...
10 mar 22:06
tysia : log(x−1)(x+1)=log8*(x−2)
log(x2−1)=log(8x−16)
to ze podstawy sa takie same daje nam mozliwosc opuszczenia log
czyli zostaje
x2−1=8x−16
10 mar 22:12