matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastki wielomianu
paulinusia92:
wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=4x
3
−12x
2
−x+3 pomocyyy
10 mar 19:30
jo:
W(x) = 4x
2
(x−3)−(x−3) = (4x
2
−1)(x−3) = (2x−1)(2x+1)(x−3) = 0 ⇔ x
1
=1/2 x
2
=−1/2 x
3
=3
10 mar 19:40