matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
paulinusia92:
jednym z pierwiastkow wielomianu Q(x)=3x
3
+bx jest 3.znajdz pozostale pierwiastki wielomianu. Pomóżcie
10 mar 19:24
bart:
81+3b=0 b=−27 Q(x)=3x
3
−27x 3x(x
2
−9) x=0 x=3 x=−3
10 mar 19:26