ciekawe
ICSP: √−1 *
√−1 =
√−1*−1 =
√1 = 1

Dobrze to jest zrobione?
10 mar 19:16
Ajtek: Teoretycznie tak, tylko ten zapis mi się nie podoba √−1
10 mar 19:18
ICSP: Właśnie chciałbym się dowiedzeić bo wolframek co innego mówi.
10 mar 19:19
Ajtek: generalnie nie istnieje
√−1
10 mar 19:21
Dawid: skad to rownanie skoro z tego co wiem pod pierwiastkiem nie ma prawa byc liczby ujemnej ?
10 mar 19:21
Trivial: Cześć ICSP.
10 mar 19:22
ICSP: Już wiem

√−1 *
√−1 = i * i = i
2 = −1.
czyli w R nie operujemy w ogole na pierwiastkach ujemnych?
10 mar 19:22
ICSP: Cześć Trivial już dobrze to przemyślałem?
10 mar 19:22
Ajtek: Na pierwiastkach parzystego stopnia z ujemną podstawą
10 mar 19:22
Trivial: W R nie istnieje pojęcie pierwiastka z liczby ujemnej.
10 mar 19:23
ICSP: Czyli w ogóle nie mogę działać na pierwiastkach ujemnych w R. Boże jakie te liczby R
ograniczone są


Nie to co moje ulubione S
10 mar 19:24
Ajtek: Hmmmm a 3√−27
10 mar 19:25
Trivial:
S?
10 mar 19:25
ICSP: −3 nie wiedziałeś

Sedeniony
10 mar 19:26
Trivial:
Liczby zespolone mi tam wystarczają.
10 mar 19:27
ICSP: Ja zespolonych nawet nie znam. Nigdy jeszcze nie udało mi sie przejść z postaci kanonicznej do
wykładniczej lub trygonometrycznej. Dlatego wszystkie równania w tych liczbach robię tak jak w
R tylko że przyjmuje i
2 = −1 I dlatego w równaniach podwójniekwadratowych powstaję mi
pierwiastki z i
10 mar 19:30
Ajtek: NIe bardzo rozumiem (pamiętam) stwierdzenia pierwiastka ujemnego w R. Możecie mi to rozjaśnić

.
10 mar 19:31
ICSP: parzyste nie istnieją nieparzyste istnieją.
10 mar 19:32
Ajtek: ICSP: parzyste nie istnieją nieparzyste istnieją.
Przed chwilą coś innego mówiłeś

.
10 mar 19:37
ICSP: Poprostu omawiałem ogólnie pierwiastek w R
10 mar 19:39
Trivial:
Istnieją pierwiastki parzystego stopnia z liczb ujemnych, ale nie są one rzeczywiste.
10 mar 19:40
Ajtek: Aha, powiedzmy, że zrozumiałem

.
10 mar 19:40
ICSP: ajtek myślisz że dlaczego zastąpiłem mój zapis √−1 jednostką i?
10 mar 19:41
Ajtek: ICSP pewnie coś z zespolonymi.
O ile pamiętam to miałem tylko wspomniane o tym, dawno temu

.
10 mar 19:43
ICSP: Moja nauczycielka unika tego tematu jak ognia. Jak tylko chce coś wspomnieć to mnie z sali
wyrzuca i mówi żebym tutaj herezji nie urządzał

10 mar 19:44
Ajtek: 

No widzisz, ja z lekcji matmy wylatywałem z kumplem za granie w szachy w pierwszej ławce

.
10 mar 19:46
Ajtek: Zdajesz maturę w tym roku, coś tak mi się o oczy obiło, czy mylę się?
10 mar 19:50
ICSP: Tak w tym roku
10 mar 20:45
Ajtek: Rozumiem, że z rozszerzeniem

.
10 mar 20:46
ICSP: Oczywiście

Ty też w tym roku?
10 mar 20:46
Ajtek: Ja maturę zdawałem w ub. wieku

.
10 mar 20:47
ICSP: Też chciałbym mieć już to za sobą. Nie tyle mnie matma martwi co polski

mogę nie być
dopuszczony w ogóle do matury z tego polskiego.
10 mar 20:48
Ajtek: Dasz radę

Wierzę w Ciebie

. Przecież "polska język, trudna język"
10 mar 20:50
ICSP: Dzięki

Myślę że jakoś się prześlizgnę z tymi 30%
10 mar 20:51
Ajtek: Nos go góry, ale "Nie zadzieraj nosa..."

. Będę po 23.
10 mar 20:54
ICSP: ok. narazie
10 mar 20:54