funkcja z parametrem
Dawid: oblicz dla jakiej wartosci parametru p zbior wartosci funkji kwadratowej okreslonej wzorem
g(x) = px2−2px+3 nie zawiera liczby 2.
moze ktos wytlumaczyc jak t zrobic ?
10 mar 19:10
Dawid: up
10 mar 19:18
Energol Wałbrzych: juz ci pomagam
10 mar 19:24
Dawid: ok czekam
10 mar 19:28
Energol Wałbrzych: na początek sprawdzasz warunki
jesli by to nie była funkcja kwadratowa− czyli p=0
widać wtedy ze funkcja jest stała g(x)=3 dla p=0 i to jest pierwsza odpowiedź!
II − jesli p>0 to jest funkcją kwadratową rosnąca i przyjmuje wartości od wierzchołka włacznie
do nieskonczoności Yw>2 a takze p>0 bo odpowiedz musi się zawierać w dziedzinie którą tutaj
wyznacza nam drugie równie
III − analogicznie Yw<2 a p<0
wzór na Yw (słownie): minus delta przez cztery a
10 mar 19:31
Dawid: wyliczylem delte i potem q ale nie wiem co mam z czego odczytac zeby miec odp
yw+p−3 delta= 4p2−12p
10 mar 19:38
Dawid: yw=p−3*
10 mar 19:38
Energol Wałbrzych: mi sama Δ= 4p2 −12p
−Δ / 4a =−p+3
a zbior rozwiązań p∊<0;1) ale to nie koniecznie jest dobrze bo w rachunkach łatwo się pomylic
10 mar 19:43
Dawid:
no ok tak tez mam w odp tylko ze nie wiem nadal skad masz zbior rozwiazan
10 mar 19:47
Energol Wałbrzych: rozwiazujesz równiae
−p+3>2
klamra
p>0
i drugie rozwiazanie
−p+3<2
klamra
p<0
z jednego wyjdzie ci przedział rozbierzny czyli nie ma rozwiązan
10 mar 19:49
Dawid: aha tzn podstawiam do jednego a drugi z warunku ze p=a a>0 a<0
ok dzieki wielkie za cierpliwosc .
10 mar 19:54
Energol Wałbrzych: spoko trzym sie
10 mar 19:55