Pati: Rozwiąż nie równości
2 ( x + 3) * (x - 5) < 0
11 lut 20:56
Lądek Zdrój: no wymnóż to, powstanie Ci równanie kwadratowe
11 lut 21:06
alaska: najpierw wykonujesz to co jest w nawiasach i przepisujesz 2
2(x2-5x+3x-15)<0
następnie mnożysz przez tą 2jkę
2x2-10x+6x-30<0
2x2-4x-30<0
następnie obliczasz Δ
Δ=b2-4ac
następnie jeżeli delta wyjdzie ci
Δ<0 rozw zb. pusty
Δ>0 x1,x2
x1=-b-√delta/(nad) 2a
x2=-b+√delta/(nad) 2a
Δ=0
x0=-b/2a
Rysujesz wykresik i zaznaczasz na paraboli ^^ punkty przecięcia z osią x zapisujesz zbiór
i już xP
mam nadzieję ze dobrze ci doradzam robiłem to hmmm 2 lata temu xD
11 lut 21:11
alaska: aha ^^ jak by ktoś to mógł sprawdzić ^^ bo to był mój ulubiony dział ale po takim okresie
to nie wiem czy nadal jest
11 lut 21:12