as
Zadanie z molami dobrze zrobio: Któro rozwiązanie tego zadania jest poprawne?
Do reakcji spalania glinu w tlenie 4Al+3O2−−>2 Al2O3 użyto 0,2 mola glinu. Ile gramów tlenku
glinu powstało?
1)
4 Al + 3 O2 −−−> 2 Al2O3
Mal=4*27=108g Mal2o3=102 * 2 = 204 g
0,2*108=21,6 g
108 −−−−− 204
21,6 −−−−− x x= 40,8
2)
4 Al + 3 O2 −−−> 2 Al2O3
Masa Al2O3= 2x27 + 3x16= 102 g/mol
z czterech moli Al powstają dwa mole Al2O3, więc: 102x2= 204g
4 mole Al −−−−−− 204g Al2O3
1 mol Al −−−−−− Xg Al2O3
X= (1x204) : 4 = 51g
3)
4 mole 2 mole
4Al + 3O2−−−−>2Al2O3
0,2mola x
i ty ma byc proporcja
4 mole − 2 mole
0,2 − x
x=0,1mola tlenku gliny powstalo
M Al2O3 = 102g/mol
0,1* 102 = 10,2 gramy tlenku glinu powstalo
Prosze o pomoc
10 mar 19:06
Zadanie z molami dobrze zrobio: ....
10 mar 19:10