Proste zadanka tekstowe/ równania i nierówności.
Martyna: Pytania dla zdolnych, Witam, nie było mnie w szkole przez 2 tygodnie i mam zaległości,
pani dała mi następujące zadania, jeżeli je rozwiąże będe mogła pisać poprawę.
a) Iloczyn pewnej liczby i liczby o 2 mniejszej wynosi 3. Wyznacz te liczby
b) Suma kwadratów 3 kolejnych liczb parzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.
c) Suma kwadratów 3 kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby.
d) Oblicz długości boków trójkota prostokątnego wiedząc, że długości przyprostokątnych
róźnią się o 7 cm, a jego pole wynosi 30 cm2.
Jest to dla mnie sprawa priorytetowa, bardzo mi zależy, każdą pomoc docenie. Liczę na was
!
11 lut 20:50
j:
11 lut 21:09
bingo: Martynko? to my mamy rozwiazać ? czy Ty?
1/ x --- pewna liczba
x -2 ---- liczba o 2 mniejsza od poprzedniej
iloczyn ? ... to mnożenie!
czyli x * (x -2)= 3 to pierwsza x= 3 druga 3-2 =1
lub przeciwne czyli x= -1 i - 3
już masz odp:
wymnóż ; czyli x2 - 2x -3=0 możesz policzyć delte ( umiesz napewno)
i właśnie wyjdą Ci x1 = 3 x2 = -1
to 3 -2 = 1 -1 -2= - 3
2/ kolejne liczby parzyste zapisujemy tak; 2n , 2n +2 ,2n +4 i n€N
równanie ułożone zgodnie z treścią zad. ;
(2n)2 +( 2n+2)2 +(2n+4)2 = 308 podnosimy do kwadratu;
4n2 +4n2 +8n +4 + 4n2 +16n +16= 308
12n2 +24n -288=0 / : 12
n2 +2n- 24=0
Δ= 4 + 96=100 √Δ=10 n1= (-2+10)/2 = 4 n2 = -6
n2 odrzucamy bo ujemne czyli tylko n=4
więc te liczby to
2*4 = 8 2*4 +2 = 10 2*4 +4 = 12
zad3/ rozwiąz sama podobnie
liczby nieparzyste zapiszemy tak
2n - 1 ,2n +1 , 2n +3 i n€N
11 lut 21:16
bingo:
zad d) a ,b --- długości przyprostokatnych
c ---- dług. przeciwprostokatnej to a >0 b> 0 i c>0
z treści zad. masz:
a - b= 7 to a= b+7
P=a*b/2 P=30
to a= 7 +b podstawiasz do wzoru na pole
(7+ b)*b = 60
b2 + 7b -60 =0 Δ= 49 +240 = 289 √Δ=17
b1 = ( -7 +17)/2= 5 b2 = (- 7 - 17)/2 = - 12 --- odrzucamy
wiec b= 5 to a = 7+ 5=12
odp: a= 12cm b= 5cm
11 lut 21:33