logarytmy
Pati: Oblicz wartości podanych wyrażeń, stosując własności logarytmów i prawa działań na nich.
a) log8log4log2 16 =
b)log2 24 −log2 3=
c)log3 275=
d)log3 0,5 + log5 400 − 3log5 2=
10 mar 18:52
tysia : a) log8log44=log81=0
10 mar 18:58
tysia : b)log24−log23=log2243=log28=3
10 mar 18:59
tysia : c)log3275=5log327=5*3=15
10 mar 18:59
ICSP: a)0
b)3
c)15
d) zakładam ze po po prostu się pomyliłeś z tą 3 i powinna być piątka? Jeżeli jest tak jak
zakładam to 2
10 mar 18:59
tysia : log30.5+log5400−log523=log30.5+log5400−log58=
=log30.5+log54008=log30.5+log550=
10 mar 19:02
Pati: do ICSP: w podpunkcie d nie ma pomyłki.. no chyba,że nauczycielka się pomyliła
10 mar 19:05
Pati: | | 25 | |
Jeszcze mam coś takiego: log25 |
| |
| | 4 | |
10 mar 19:11
tysia : −2
10 mar 21:19
5 wrz 17:25