prosze o wszystkie rozwiązania do tego zadania
mateusz 12345: oto zadanie : Które wyrazy ciągu (an) są ujemne.prosze o wszystkie rozwiązania do tego zadania
i to jak najszybciej
A) an =n2−5n−10
B) an=n2−11n+10
C) an 3n2−10n+8
10 mar 18:52
Ajtek:

Rozwiąz nierówność:
A)
0>n
2−5n−10
Δ=65
√Δ=
√65 − ciut więcej niż 8
| | 5−√65 | |
n1= |
| ≈−1,5 odrzucamy
|
| | 2 | |
Wiemy że n€N czyli wyrazy ujemne to: a
1, a
2, a
3, a
4, a
5, a
6.
10 mar 19:07
mateusz 12345: dzięki a rozwiązesz mi pozostałe
10 mar 19:09
mateusz 12345: a i jak obliczyłes delte?
10 mar 19:09
Ajtek: Δ=b
2−4ac

.
Pozostałe ładnie wyjdą zrobisz sam.
10 mar 19:15
mateusz 12345: Ajtek cz w drugim przykładzie n1=−10 a n2= −1
10 mar 19:24
mateusz 12345: a w trzecim przykładzie wyszło mi n1=2 a n2 = −1(3)
10 mar 19:30
Ajtek: no nie, machnąłeś się w pierwiastkach:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| x2= |
|
|
| | 2a | | 2a | |
10 mar 19:34
mateusz 12345: nie no liczyłem 2 razy napisze ci jak rozwiązałem podpunkt B
0>n2−11n+10
Δ=112−4*1*10=121−40=81
pierwiastek z Δ =9
x1=−11−9/2*1 =−10
x2=−11+9/2*1=−1
10 mar 19:44
Ajtek: an=n
2−11n+10
a=1, b=
−11 c=10
Δ extra, pierwiastki bleee

.
10 mar 19:48
mateusz 12345: czyli n1=1 a n2=10 a jezeli nie to napisz mi jak to powino byc
10 mar 19:53
Ajtek: Tak

Teraz podaj wyrazy mniejsze od zera.
10 mar 19:56
mateusz 12345: od a2 do a9 a w trzecim podpunkcie bedzie n1=1(3) a n2 =2
10 mar 20:00
Ajtek: Wygląda, że tak

. Które będą ujemne w trzecim?
10 mar 20:01
mateusz 12345: w trzecim wydaje sie ze zaden z ciągów nie bedzie ujemny..
10 mar 20:03
Ajtek: I niech tak zostanie, jak widzisz wcale nie było to straszne

.
10 mar 20:04
mateusz 12345: a pomozesz mi przy jeszcze jednym /oto zadanie które wyrazy ciągu (an ) sa równe zeru
A)
an=n3−4n2+n−4 kreska ułamkowa 2n2+4
B)
an=(n3−64)(64−n2) kreska ułamkowa 3n−1
10 mar 20:05
Ajtek:
To będzie zero w.t.w. kiedy licznik jest=0
n
3−4n
2+n−4=0
Z przykładem b pokombinuj, można tam coś zauważyć

.
10 mar 20:18
mateusz 12345: czyli w tym A to co bedzie rozwiązaniem
10 mar 20:23
Ajtek: Podpowiem:
(n
3+n)+(−4n
2−4)=0
Coś można wyciągnąć przed nawiasy

.
10 mar 20:28
mateusz 12345: n?
10 mar 20:30
mateusz 12345: lub 4
10 mar 20:30
mateusz 12345: szczerze jak bys mi to rozwiązał od deski do deski to był bym wdzięczny
10 mar 20:31
Ajtek: i n i
−4
10 mar 20:31
mateusz 12345: jeszcze troche nie kumam prosze rozwiąz mi to
10 mar 20:33
Ajtek: Z pierwszego n, z drugiego −4
n(n2+1)−4(n2+1)=0
Zauważ, że w obu nawiasach mamy to samo, czyli możemy znowu wyciągnąc przed nawias:
(n2+1)(n−4)=0
(n−4) bo n stało przed pierwszym nawiasem, a −4 przed drugim.
Iloczyn dwóch nawiasów =0 wtw kiedy jeden z nich będzie równy zero.
I mamy:
n2+1=0
n2=−1→ sprzeczność; n−4=0 → n=4
Dla n=44 tenciąg przyjmuje wartość 0.
Rozumiesz?
10 mar 20:42
mateusz 12345: rozumiem tak w 60 % a ten drugi przykład
10 mar 20:47
Ajtek: Podpowiem tylko, drugi nawias to wzór skróconego mnożenia, trzeba go rozwinąć, a pierwszy też
rozbić sprytnie.
I bedziesz miał lioczyn nawiasów czyli jak w tym co zrobiłem. Warunek ten sam

.
10 mar 20:49
mateusz 12345: dobra dzięki wielkie za pomoc
10 mar 20:51
Ajtek: Nie ma za co, więcej wiary we własne umiejętnośći.
Najgorsze to podnieść ręce i powiedzieć "nie umiem".
10 mar 20:52