POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!
mm: POMOCY !
Na kwadracie opisano okrąg i w ten sam kwadrat wpisano okrąg, Pole powierzchni powstałego
pierścienia wynosi 5 π. Oblicz pole kwadratu.
Pomoże mi ktoś, tak krok po kroku ;>
10 mar 18:38
;): Pole pierscienia=π(R
2−r
2) R>r
a
2=20
a=2
√5 ⋁ a=−2
√5 tylko ze ta odpowiedz odpada poniewaz dlugosc odcinka musi byc dodatnia
P
kwadratu=a
2
P=20
10 mar 18:45
Ajtek:

a − bok kwadratu
r − promień koła wpisanego w kwadrat
R − promień koła opisanego na kwadracie
d − przekątna kwadratu
P
r − pole koła wpisanego w kwadrat
P
R − pole koła opisanego na kwadracie
d=a
√2
r=
12a
2
oP
r=π*(
12a)
2
3
oP
R−P
r=5π
Teraz z pierwszego i drugiego podstawiasz do trzeciego wyliczasz a, następnie liczysz pole
kwadratu.
10 mar 18:53
mm: dziękuję
10 mar 18:56
;): prosze bardzo
10 mar 18:58
mm:
10 mar 19:02