Stereometria
Pati: Do naczynia w kształcie walca, którego podstawa ma promień r=10cm, wlano 1 litr płynu, którym
napełniono je w połowie. oblicz wysokość naczynia, przyjmując π=3,14
10 mar 18:33
:P: http://lwcad.republika.pl/jedn/jedn_objetosc.htm
1 litr = 1 dm
3 = 1000cm
3 i zajmuje połowe naczynia, czyli naczynie musi mieć 2*1000cm
3
2000cm
3
objętość − V
walca = p
p*H = πr
2H = 100cm
2 * 3,14 * H = 2000cm
3
314cm
2 * H = 2000cm
3
H =
2000cm3314cm2 ≈ 6,369426752 ≈ 6,37 cm <−−−−−wysokość walca (w przybliżenie)
11 mar 16:52