Podobieństwa figur i wielokątów wpisanych i opisanych na kole
Tomek: Siema,
Mam pewien problem, nie wiem czy dobrze liczę to. Może ktoś mnie sprawdzić?
Treść:
Wyznacz promień okręgu wpisanego w romb o przekątnych długości 6 i 4.
Więc mi wyszło tak:
P=3
Bok rombu = √13
i h = r = 3√13/2
Czy to jest dobrze?
Oraz jeszcze mam problem z innym zadaniem.
Treść:
Wyznacz promień koła opisanego w trójkącie oraz promień koła wpisanego w trójkąt prostokątny o
przyprostokątnych długości 4 i 2.
Więc z tego wnioskuje, że r = {5} , lecz nie wiem jak wyliczyć promień tego małego.
I ostatnie. W nim nie wiem od czego w ogóle zacząć...
Treść:
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 3√3 i 4√3. Trójkąt do niego podobny
ma obwód 48. Wyznacz pole drugiego trójkąta.
10 mar 18:33
Tomek: Proszę o pomoc. Bo muszę na jutro jakoś to ogarnąć...
10 mar 19:09