SPRAWDZIAN !!!
anettta: HEJ

BARDZO PROSZĘ WAS O POMOC PONIEWAŻ MAM JUTRO SPRAWDZIAN !NA TYM SPRAWADZIANIE JEST JEDNO
TAKIE ZADANIE KTOREGO NIE UMIEM ROZWIAZAC

PROSZE POMOŻCIE :
(x−4)(x+4) = x
2 +4+28
POMÓZ CIE PROSZEE <3
10 mar 18:19
Aqa: Na pewno dobrze go zapisałeś ? Nie ma tam być czasem 4x?
10 mar 18:20
anettta: własnie dobrze ! o tam sie te x
2 skracaja i niewiem jak to dalej zrobić
10 mar 18:21
Eta:
Najpierw napisz porządnie treść zadania
10 mar 18:24
anettta: tak mam nawet w podreczniku
10 mar 18:25
Eta:
4
x ........ tak musisz mieć
10 mar 18:28
Eta:
A napisałaś po prawej stronie x
2 +
4 + 28 ....... bez sensu
10 mar 18:29
;): Eta ma racje powinno byc raczej 4x
10 mar 18:29
Eta:
Tak jak podałaś............... to równanie jest sprzeczne
10 mar 18:30
anettta: noo ale sa czasem takie przypadki że x sie skraca i zostaje 0 to co ja mam wtedy zrobic ?..
10 mar 18:30
komentator OWMH: Rozwiązanie:
(x−4) (x+4) = x2 + 4 + 28
rozwiązać równanie oznacza przekształcić tego równania do równania równoważnego aż do
otrzymania równanie trywialny ( banalny) tzn. że widać jakie liczby są rozwiązanie tego
równania (spełniają równośći po podstawieniu w równaniu)
(x−4) (x+4) = x2 + 4 + 28 ⇔ x2 − 16 = x2 + 32 podstawiamy wszystkie wyrażenie
zawierające na jedną stronę ⇔ x2 − x2 = 16 ⇔ 0. x2 = 16 (wiemy że 0.x2 = 0 dla x jest
dowolna liczba) stad widać że nie ma takich liczb spełniającej 0. x2 =16
to równanie nie ma rozwiązanie , a wiec nazywamy równanie sprzeczne
Mam nadzieję że Ci pomogłem. Hej!
10 mar 19:14