równania logarytmiczne
Suddenly: Czy ma ktoś pomysł jak się za to zabrać?
1) −4log2(4x2−24)+20log(4x2−24)−24=0
2)−2log23(2x−3x+1)− 2log3 (2x−3x+1)+12=0
3) log6(2x+2)+log6(3x+3)log6(x−1) = − log6(x+1)
10 mar 18:17
Rivi: w 1) podstawiasz pomocniczą
t=log
2(4x
2−24) i masz wzór
−4t
2+20t−24=0 wyliczasz t, potem podstawiasz pod ten logarytm

w 2) analogicznie
ach, i skoro jest tam log
2 to t≥0
10 mar 18:26
Noah: Zrobie pierwsze bo reszta idze podobnie
dziedzina 4x
2−24>0
x∊(−
∞−
√6)∪(
√6+
∞)→D
N=(−
∞;−
√6)∪(
√6;+
∞)
5log(4x
2−24)−log(4x
2−24)=0
log[(4x
2−24)
4]=0
(4x
2−24)
4=1 liczysz i patrzydsz na dziedzine czy sie zgadza
10 mar 18:27
Rivi: ach, sorry założenia nie ma tego, mea culpa
10 mar 18:28