ciało w polu sił energii potencjalnej- całki, pochodne
ksn: Na ciało o masie m=5 znajduje się w polu sił o energii potencjalnej Ep=4x2+5y2+4z dodatkowo
działa siła F[−4x/10,0,0] znajdź r(t) i v(t) gdy v(0) =[0,5,−5], r(0)=[4,4,4].
Podobne zadania, gdy dana jest tylko siła bez problemu wyliczam, ale tutaj kompletnie nie wiem
co zrobić z tą Ep.
proszę o jakieś sugestie, podpowiedzi jak rozwiązywać takie zadania− z całek i pochodnych
dopiero zaczynam się uczyć ale rozumiem jak to działa i nie "kombosy" wyliczam. najbardziej
byłbym wdzięczny za łopatologiczny schemat w punktach albo coś podobnego.
10 mar 18:14