Do Adama!!
Ajtek:

Na starcie coś takiego, mam nadzieję, że rozumiesz

.
10 mar 17:56
Adam: Próbuje taki układ równań:
x
2 + 8
2=r
2
y
2 + 4
2=r
2
x+y=8
tylko nie wiem co z tym wymodzić
10 mar 18:11
Ajtek: Rozwiązać

Wyznacz x z trzeciego i przyrównaj do siebie dwa pierwsze podstawiając x do pierwszego
10 mar 18:19
Adam: sekundo....
10 mar 18:20
Ajtek: Gra gitara

10 mar 18:22
Adam: y=7 i x=1
10 mar 18:22
Adam: jeszcze odleglosc od ramion zostala ;[
10 mar 18:23
Ajtek: To zaczynamy myśleć

.
Pamiętaj, że odległość punktu od prostej czy odcinka musi być poprowadzona pod kątem prostym.
Zrób rysunek, nie musisz machać całego trapezu tylko interesującą nasz część

.
10 mar 18:25
Ajtek: Dobra nie muszisz machać

.
10 mar 18:31