współczynnnik b i zbiór wartości
ysiulec: Dla jakich wartości współczynnika b podany przedział jest zbiorem wartości funkcji f(x) = −x
2
+ bx + 1 ?
a) (−∞;1>
Gdyby ktoś mógł tylko naprowadzić na to jak ugryźć to zadanie

Jeśli dobrze myślę, to y wierzchołka będzie właśnie 1, ale... hmm
Nie potrafię
10 mar 17:56
Rivi: f(x) = −x2 + bx + 1 ? a) (−
∞;1>
ramiona paraboli są do dołu, więc największą wartością będzie jej wierzchołek.
y
w=1 y
w=
−Δ4a=
−b2+4−4
−b2+4−4=1
tu już nie ma problemu wyliczyć b
10 mar 18:03
ysiulec: Ooo, bardzo podobnie chcialem zrobic ale zwatpilem w koncu bo jakos tak dziwnie wychodzilo..

Dzieki Rivi, teraz 'czaje'
10 mar 18:08
ysiulec: Nie będzie przypadkiem nawiasu przy −Δ ?
yw = −(b2+4)4 ?
10 mar 18:11