Ewa: suma długości trzech krawędzi prostopadłościanu,wychodzących z jednego wierzchołka,równa
sie 9 cm. Długość jednej z tych krawedzi jest dwa razy wieksza od drugiej.wyznacz
dlugość krawedzi prostopadłościanu, wiedąc, że jego obiętość wynosi 24 cm3
27 mar 21:30
kasiek: Te trzy krawędzie to wysokość prostopadłościanu oraz dwie krawędzie podstawy.
h - wysokość prostopadłościanu
x - jedna krawędź
y - druga krawędź
V(objętość) = 24
V=h*x*y
24=h*X*y
9 = h+x+y
Z treści zadania wiemy, ze jedna z tych krawędzi jest dwa razy większa od drugiej czyli
możemy przyjąć, że y=2x
W ten sposób tworzymy układ równań:
24 = h * x * 2x
9 = h + x + 2x
24 = h*2x2
9 = h + 3x
h = 9 - 3x
24 = (9 - 3x) * 2x2
24 = 18x2 - 6x3
-6x3 + 18x2 -24 = 0
Z twierdzenia Bezout mozemy dowiedziec sie ze jednym z pierwiastkow tego wielomianu jest
2. Wynika stąd, ze wielomian mozemy podzielić przez (x-2).
Po wykonaniu dzielenia otrzymujemy:
(-6x2 + 6x +12) * (x-2) = 0
Musimy posłużyć sie teraz deltą.
a= -6
b= 6
c = 12
Δ = b2 - 4ac
Δ = 324
√Δ = 18
x1 = 2
x2 = -1
x2 nam odpada poniewaz jest liczba ujemna.
Jedna z krawedzi prostopadloscianu wynosi 2. Nietrudno wyliczyc, ze druga krawedz wynosi
4, a wysokosc 3.
Sprawdzenie:
2 + 4 + 3 = 9
2 * 4 * 3 = 24
28 mar 17:21