| sinα | cosα | |||
tgα= | i ctgα= | |||
| cosα | sinα |
| sinα | cosα | |||
L:sinα* | + sinα * | <−− po wymnożeniu sinα(tgα+ctgα) i skracają się | ||
| cosα | sinα |
| sin2 α | |
+ cosα <−− to wyrażenie sprowadzamy do wspólnego mianownika | |
| cosα |
| sin2α+cos2α | |
<−−w liczniku jest 'jedynka trygonometryczna' | |
| cosα |
| 1 | |
| cosα |
| 1 | sinα | |||
c) | = tgα= | , dla cosα≠0
| ||
| ctgα | cosα |
| 1 | cosα | |||
= ctgα= | , dla sinα≠0
| |||
| tgα | sinα |
| sinα | cosα | sin2α+cos2α | 1 | |||||
L= sinα( | + | )= sinα* | = | |||||
| cosα | sinα | sinα*cosα | cosα |
| sinα | sinα | cosα | cosα | |||||
L: (tgα+sinα)(ctgα+cosα)=( | + | )( | + | )= | ||||
| cosα | 1 | sinα | 1 |
| sinα+sinαcosα | cosα+sinα | sinα(1+cosα) | cosα(1+sinα) | |||||
( | )( | ) = ( | )( | = | ||||
| cosα | sinα | cosα | sinα |