Znajdz miejsce zerowe wielomianow
qń: Znajdz miejsce zerowe wielomianow
Znajdź miejsce zerowe i wyprowadź postać iloczynową:
a) (x2 − 2x)2 − 1 = 0
b) x3 − x2 = −5 − 3x
c) (x+1)(x+√5) = 0
10 mar 17:28
;): a)(x2−2x)2−1=0
(x2−2x+1)(x2−2x−1)=0
(x−1)2(x−1+√2)(x−1−√2)=0
10 mar 17:33
cozy: a)
1.2x
2−4x−1=0
2.Δ=16+8
√Δ=2
√6
| | 4+2√6 | | 2+√6 | | 2−√6 | |
3. x1= |
| = |
| x2= |
|
|
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 2+√6 | | 2−√6 | |
4. 2(x− |
| )(x− |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
b)
1. x
3−x
2+3x+5=0
3. x
1=−1
4. Dzielimy/ x
3−x
2+3x+5 / (x+1) = x
2−2x+5=0
10 mar 18:17
;): cozy tam raczej jest (x
2−2x)
2−1=0 bo inaczej by zapisala 2(x
2−2x)−1
10 mar 18:31