calka
Antoszkie: mam problem z obliczeniem całki:
∫x2sin(4x) dx
10 mar 17:22
jo: Dwa razy trzeba całkować metodą przez części...
f(x) = x2, g'(x) = sin(4x)
10 mar 18:41
Antoszkie: no ok, czyli
| f(x)= x2 g'(x)= sin (4x)|
∫x2sin(4x)dx = | f'(x) = 2x g(x) = ∫sin (4x)|
masakra, jak teraz rozpisać tą całkę sin 4x? beznadziejnie mi te całki idą//
12 mar 15:45
AS: Spróbuj tak
J = ∫x2sin(4*x)dx
Pierwsze podstawienie:
4*x = t 4*dx = dt
x = t/4 dx = dt/4
J = ∫(t/4)2*sin(t)*dt/4 = 1/64∫t2*sin(t)dt = 1/64J1
J1 = ∫t2(sin(t)dt
Całkowanie przez części
u = t2 dv = sin(t)dt
du = 2*t*dt v = −cos(t)
J1 = u*v − ∫vdu = t2*(−cos(t)) − ∫(−cos(t)*2*t*dt
J1 = −2*t2cos(t) + 2∫t*cos(t)dt = −2*t2*cos(t) + 2*J2
Do J2 powtórnie przez części
12 mar 16:24
Trivial:
∫
x2sin(4x)dx =
x2⋅[
−14cos(4x)] +
12∫
xcos(4x)dx =
= −
14x
2cos(4x) +
12[
x⋅
14sin(4x) −
14∫sin(4x)dx] =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| x2cos(4x) + |
| xsin(4x) − |
| ⋅[− |
| cos(4x)] + c = |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| x2cos(4x) + |
| xsin(4x) + |
| cos(4x) + c. |
| | 4 | | 8 | | 32 | |
12 mar 17:30
ane: ∫1/4x oznaczona=> na dole a, a u gory b
19 cze 21:11