Marta: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu 5x−2y−8=0 i przecinającej tę prostą
w punkcie o odciętej równej 2
10 mar 17:08
Darth Mazut: zmień 5x−2y−8=0 na postać kierunkową tzn, żeby zaczynało się od y= itd.
(Dla ułatwienia polecam zrobić niewielki rysunek)
Twoja pierwsza funkcja przecina przez prostą o równaniu x=2, aby się dowiedzieć gdzie dokładnie
podstaw do tej pierwszej funkcji za x liczbe 2 i wylicz y,
otrzymasz wtedy punkt o współrzędnych.
Twoja prosta będzie musiała być prostopadła [a2=− 1/a1] do danej prostej (5x−2y−8=0) oraz musi
przechodzić przez punkt który wcześniej wyliczyłaś.
Czyli potem wychodzisz ze wzoru y=ax+b, za x stawiasz dwa i wyliczasz b.
10 mar 17:31