Trójkąt równoboczny
Kamil: Chodzi mi o wyliczenie trójkąta równobocznego. Wysokość i pole. Jeśli posiadamy dane: Podstawa
A − √10 , boki B − 5 C − 5.
Prosiłbym o całkowite wyliczenie, bo coś nie mogę sobie poradzić, cały czas mam ten sam błąd.
Dlatego chce się upewnić czy rzeczywiście robię błąd czy to wina leży w zadaniu.
10 mar 17:05
ICSP: Równoboczny czyli ma trzy równe boki, wiec jakim sposobem
√10 = 5
10 mar 17:14
;): w trojkacie rownobocznym wszystkie boki sa tej samej dlugosci wiec jesli
| | a√3 | | a2√3 | |
mamy dane a to wysokosc wynosi h= |
| a Pole= |
| |
| | 2 | | 4 | |
10 mar 17:15
;): a to sa podpunkty a b i c czy dlugosci bokow w trojkacie rownobocznym?
10 mar 17:16
ICSP: boki to nie mogą być. Podpunkty też raczej nie bo po co dwa identyczne.
10 mar 17:16
;): wlasnie tez tego nie rozumiem moze to mialo byc w jednym −5 a w drugim 5 nie wiem co mial na
mysli piszac to
10 mar 17:19
Kamil:

Tak sie prezentuje ten rysunek tego trojkata.
10 mar 17:20
;): jest to trojkat rownoramienny a nie jak napisales rownoboczny
10 mar 17:27
;): | | √10 | |
z pitagorasa oblicz h czyli ( |
| )2+h2=52 |
| | 2 | |
10 mar 17:28
;): jak obliczysz to napisz
10 mar 17:30
Kamil:

Przepraszam, niezbyt dokladnie go narysowalem teraz poprawilem wlasciwie rysunek. Prosilbym o
wyliczenie korzystalem z tych wzorow podanych wyzej i niestety nie wychodzi mi.
10 mar 17:31
;): √10 to jest podstawa czy polowa podstawy?
10 mar 17:34
Kamil: Pelna podstawa... Z jakiego wzoru podstawiles te dane?
Mi wyszlo tak: h = 2√25 = 25 . Niestety nie moge tego rozwiazac.. Bys mogl w szczegolowosci
rozwiazac podstawe i pole? Wtedy bym doszedl gdzie robie blad.
10 mar 17:43
;): | | √10 | |
nasza wysokosc dzieli podstawe na dwa rowne kawalki wiec mamy |
| stosujemy pitagorasa |
| | 2 | |
| | 3√10 | | 3√10 | |
h= |
| lub h=− |
| tylko ze tego nie bierzemy pod uwage bo to jest dlugosc |
| | 2 | | 2 | |
odcinka wiec nie moze on byc ujemny
10 mar 17:51
Kamil: Ok to juz rozumiem

A jak wyliczymy pole?
10 mar 18:01
;): | | ah | |
znasz taki tajny wzor na pole trojkata |
| gdzie u nas a to podstawa czyli √10 a |
| | 2 | |
10 mar 18:05
Kamil: Nie do konca rozumiem teraz..
| | 3√10 | |
Wysokość wynosi h = |
| a pole tez tyle samo? |
| | 2 | |
Jak z tego wyciagnąć pojedyncza liczbe? Bo mam jeszcze troche obliczen a nie chce korzystac z
tego wyniku w formie ulamkowej i pierwiastkowej
10 mar 18:16
;): | | 1 | | 3√10 | |
a*h* |
| gdzie nasze a=√10 a h= |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 mar 18:22
10 mar 18:23
Kamil: ile to sie rowna?
10 mar 18:33
;): no powymnazaj to tylko tyle i masz pole
10 mar 18:38
Kamil:
| | 3 √10 | | 1 | | 3 | | 1 | |
√10 * |
| * |
| = |
| * |
| = 0,75 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dobrze?
10 mar 18:44
;): ale jak Tobie moze sie skrocic licznik przy mnozeniu mozna tylko skrocic mianownik popraw
| | √10*3√10 | |
zapisze ci to tak |
| teraz to oblicz  |
| | 4 | |
10 mar 18:47
Kamil: | √4 * 3 √10 | |
| Mysle ze tez zle. Jesli bys mogl to napisz szczegolowo bym doszedl to |
| 2 | |
wniosku gdzie popelnilem blad.
10 mar 18:55
;): | | √10*3√10 | |
ale skad Ci sie bierze √4 napisalem Ci zebys obliczyl |
| |
| | 4 | |
10 mar 18:57
Aga: ale ciebie idiota i len smierdzacy... radzilabym zaczac uwazac na lekcjach matmy nie zadawac
tu tak idiotycznych pytan... dziecko w podstawowce by wiedzialo o co chodzi...
10 mar 19:02
;): dlatego chce zeby on sam to obliczyl
10 mar 19:05
Aga: zal mi takich ludzi jak on.... Az sie zagotowalam jak zobaczylam co on tu wyczynia z prostym
zadaniem.... Rozumiem ze mozna miec problemy z matma ale to juz przebilo wszystkich..
10 mar 19:10
Kamil: √5 * 2 * 3
√5 * 2 =
√5 *
√2 * 3 *
√5 *
√2 =
√5 * 3
√5
10 mar 19:10
Aga: wytlumacz mi skad to sie wzielo u ciebie.... Takie same pierwiastki mnozone przez siebie daja
ci liczbe ktora stoi pod pierwiastkiem... Licz jeszcze raz..
10 mar 19:13
;): jak Ci moze wyjsc pierwiastek? po co rozkladasz ta √10 wymoz to √10*√10 pozniej zrob razy
3 i na sam koniec to podziel przez 4
10 mar 19:14
Kamil: Aga, ja juz od bardzo dawna nie robilem zadan z pierwiastkami, ogolnie nie lubialem matematyki.
Bo wiedzialem ze w zyciu mi sie wogole nie przyda, ale wiem ze zrobilem blad i teraz próbuje
to naprawic.
10 mar 19:16
;): polskiego tez pewnie nie lubiales
10 mar 19:17
Aga: ohhh za to ja matme kocham... Dlatego nie moge wytrzymac jak ktos w tak prostych zadaniach
robi bledy...
10 mar 19:18
ICSP: Również dlatego nie umiesz liczyć promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny?
10 mar 19:20
Aga: a to do mnie piszesz? Jesli tak to uzyj swej inteligencji i zauwaz ze nie jednej osobie Aga na
imie...
10 mar 19:23
Kamil: 3,16 * 3,16 * 3 = 29,9
10 mar 19:25
;): √102 a ile to jest?
10 mar 19:26
Aga: ja nie jestem ci kaml w stanie pomoc skoro nie umiesz wykorzystac podanych ci wczesniej
wskazowek...
10 mar 19:28
Kamil: √20?
10 mar 19:30
;): a do ktorej klasy chodzisz do liceum?
10 mar 19:31
;): 102=? ile to jest
10 mar 19:32
Kamil: do 1 klasy...
100 czyli 10?
10 mar 19:34
;): 
teraz zrob razy 3 i podziel sobie to przez 4 masz obliczone pole i koniec zadania
10 mar 19:41
Kamil: 7,5 wyszlo , dzieki i sorry za ta moja niewiedze. Tak to jest jak sie nie uwazalo na lekcjach
matematyki..
10 mar 19:49
;): to chociaz w liceum sie wez do nauki bo za 3 lata matura wiec nie ma na co czekac
10 mar 19:50