ułamek okresowy
Daniel: Jak zamienić taki ułamek okresowy 2,1(3) bardzo proszę o pomoc...
10 mar 17:03
;): x=2,1333....
10x=21,333....
10x−x=21,333...−2,133...
9x=19,2
10 mar 17:11
Basia:
x= 2,1(3)
10x = 21,(3)
10x = 21,333333333...............
x = 2,133333333....................
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10x − x = 21,3 − 2,1 = 19,2
9x = 19,2
| | 192 | | 96 | | 32 | | 2 | |
x = |
| = |
| = |
| = 2 |
| |
| | 90 | | 45 | | 15 | | 15 | |
10 mar 17:12
Ajtek: 2,1333333..... podstawmy sobie u:
2,1(3)=u
Przesówamy przecinek do początku okresu, czyli jedno miejsce w prawo, inaczej mnożymy przez
10.
21,3333=10u
Następnie przesówamy przecinek w prawo o tyle miejsc ile wynosi okres, w naszym przepadku jedno
miejsce, znowu razy 10.
213,3333=100u
Teraz odejmujemy:
213,333.... 100u
− 21,333..... − 10u
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
192,0000 90u
Teraz wykonujemy dzielenie:
192:90=2,1333333 czyli: 19290=21290=2215
10 mar 17:18
Daniel: Dzięki
10 mar 18:31