matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamek okresowy
Mateusz:
Podaj liczbę odwrotną do liczby 2,1(3) − proszę o pomoc...
10 mar 16:50
m.:
2,1(3) = 2,13333333333333333.... = x 1000x=2133,33... 100x=213,333... 1000x−100x=2133,33... −213,33... 900x=1920 <−− dzielimy obie strony przez 900
192
x=
90
192
90
więc odwrotnością x=
jest y=
90
192
10 mar 17:19
m.:
15
i dla picu skrócimy y=
32
10 mar 17:29
Daniel:
Dzięki
10 mar 18:32