Rozwiąż nierówność.
Angie: 2−x3<(2−x)3
2−x3<8−12x+6x2−x3
−6x2+12x<6
Licząc deltę, wyszło mi, że Δ=0, więc mam x0=1
Licząc znowu przykład bez delty wychodzi mi, że x=1 v x=−4.
Jak powinnam ten przykład policzyć, żeby było prawidłowo?
10 mar 16:46
Basia:
−6x2+12x−6 < 0 /:(−6)
x2 − 2x + 1 > 0
(x−1)2 > 0 ⇔ x∊R\{1}
po prostu źle policzyłaś Δ
10 mar 16:50
Angie: Δ=144−4*(−6)(−6)=144−144=0
o.O
10 mar 16:53
Angie: Nie wiem, dlaczego twoim zdaniem źle liczę deltę. Z twojego równania po podzieleniu też wyjdzie
0. Powinnam liczyć takie równania zawsze z Δ czy mogę normalnie, czyli wyłączyć x przed
nawias?
10 mar 17:00
Basia:
no to skąd x=1 lub x=4 skoro Δ=0 ?
| | −b | | 12 | |
dla Δ=0 masz jeden pierwiastek podwójny x0 = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 12 | |
na pewno nie x przed nawias;
wszystko na jedną stronę i albo Δ , albo tak jak Ci pokazałam
skąd Ci się to 4 wzięło ? napisz jak liczyłaś, to znajdziemy błąd
10 mar 17:05
Angie: No właśnie też mnie to zastanawia.
6x(−x+2)<6
x=1 v −x+2=6
x=1 v x=−4
..? xD
10 mar 17:10
Basia:
ależ to nieprawda
z tego, że a*b = 6 nie wynika, że a=1 i b=6
przecież może być np. a=3 i b=2 albo a= −12 i b= −12
jest nieskończenie wiele możliwości
tylko dla a*b=0 mamy dwie i tylko dwie możliwości a=0 lub b=0
10 mar 17:15
Angie: Ale w książce mam przykład napisany:
3x2−12x>0
3x2−12x=0
3x(x−4)=0
x=0 v x=4
Więc nie rozumiem, dlaczego nie miałabym tego policzyć bez Δ.
10 mar 17:20