matematykaszkolna.pl
pomocy paweł 1010: proszę was kto może niech pomoże 1. Mama kupiła Pawłowi 3 pary skarpet po 7 złotych i gogle za 58 złotych. Ile mama zapłaciła? 2. Bilet wstępu na lodowisko kosztuje 3 złote, a karnet jest 9 razy droższy. Ile kosztuje karnet? 3. Ostrze łyżwy do jazdy szybkiej ma 1 milimetr grubości. Ostrze łyżwy do jazdy figurowej jest 4 razy grubsze. Jakiej grubości jest ostrze łyżwy do jazdy figurowej? 4. Foka po urodzeniu waży 25 kg. I1e kilogramów waży foka po 4 dniach, jeżeli codziennie przybiera na wadze 150 dag? 5. W ostatnim kwartale tego roku w Ośrodku Szkoleniowym „Jedź z głową" zorganizowano kurs prawa jazdy. W październiku było 74 uczestników. W listopadzie zgłosiło się o 48 osób mniej niż w październiku. Ile osób uczestniczyło w kursie w grudniu, jeżeli w całym kwartale przeszkolono 150 osób? 6. Rzeka Odra ma długość 854 km, w tym 742 km na terytorium Polski. Ile kilometrów tej rzeki jest w Czechach? 7. Na Mazurach Szeska Góra ma 309 metrów wysokości. Góra Wieżyca na Kaszubach ma 329 metrów. O ile metrów niższa jest Szeska Góra? 8. W pociągu elektrycznym złożonym z 3 wagonów jest 240 miejsc siedzących. W pierwszym wagonie jest 71 pasażerów, w drugim 48, a w- trzecim 59. Ile jest wolnych miejsc w tym pociągu? 9. Przy paśniku leśniczy zauważył zwierzęta. Po powrocie do domu dał dzieciom zagadkę. Widziałem kuropatwy i sarny. Razem było ich 13. Ile było saren, a ile kuropatw, jeżeli razem miały 36 nóg? 10. W szkole Alka w klasach trzecich jest 57 uczniów. Na zimowisko w góry wyjeżdża o 17 osób mniej, niż jest w klasach trzecich. Z rodzicami wyjedzie 5 razy mniej dzieci niż na zimowisko. Pozostałe dzieci spędzą ferie u babci. Ile dzieci pędzi ferie u babci? 11. W magazynie były 32 opony do samochodu osobowego. Przywieziono jeszcze 17 opon. Do ilu samochodów wystarczy tych opon. jeżeli do jednego potrzeba 5 opon? 12. Szkolna drużyna koszykówki wygrała mecz. Jeden z zawodników zdobył w meczu 5 punktów. Drugi zawodnik zdobył 2 razy więcej punktów niż pierwszy. Trzeci zawodnik został mistrzem strzelców, bo zdobył 4 razy więcej punktów niż drugi zawodnik. Ile punktów zdobyła drużyna w tym meczu? 13. Do szkół trzeba jeszcze wysłać 1000 egzemplarzy wycinanki „Już w szkole" na drugi semestr. W poniedziałek wysłano 360 wycinanek. We wtorek wysłano 70 egzemplarzy mniej. Pozostałe wycinanki wysłano w środę. Ile wycinanek wysłano w środę? 14. Za gogle i dwie pary nauszników mama Janka zapłaciła 100 złotych. Za takie same gogle i jedną parę takich samych nauszników mama Krystiana zapłaciła 90 złotych. Jaka była cena gogli, a jaka nauszników?
11 lut 20:22
życzliwy: To są tak banalnie proste zadania,że nie ośmieszaj się . emotikonkaemotikonka weź się "chłopie " do pracy! Przez ten czas ,który poświęciłeś pisząc te zadania tutaj na stronie. Połowę ( a nawet więcej ,sam byś w tym czasie rozwiązał! Byłoby to z wielką korzyścią dla Ciebie! Zatem powodzenia emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka
11 lut 20:31
paweł 1010: wiem ze są proste ale nie wszystkie a ja muszę mieć 100 % pewności !
11 lut 20:34
paweł 1010: muszęemotikonka
11 lut 20:34
życzliwy: Napisz jakie Ci wyszły odpowiedzi z Twoich obliczeń ? To Ci powiem na 300% czy masz dobre rozwiązania .
11 lut 20:37
paweł 1010: co do zadania 10, 12, 13, 14 6 nie jestem pewny
11 lut 21:09
życzliwy: Napisz jakie Ci wyszły? ja Ci powiem i będziesz pewny!
11 lut 21:18
kingaaa: które z tych zadań niby nie jest procte? emotikonka
11 lut 21:20
paweł 1010: pomoście w zadaniach od 9 w dół myślałem i nie wiedziałem jak obliczać
11 lut 21:48
paweł 1010: plissssssssssssssss emotikonka
11 lut 21:53
bingo: 9/ ile nóg ma zdrowa sarna ? a ile zdrowa kuropatwa ?
11 lut 22:00
paweł 1010: sarna 4 kuro 2 no i co z tym
12 lut 15:49
paweł 1010: 9. Przy paśniku leśniczy zauważył zwierzęta. Po powrocie do domu dał dzieciom zagadkę. Widziałem kuropatwy i sarny. Razem było ich 13. Ile było saren, a ile kuropatw, jeżeli razem miały 36 nóg? 10. W szkole Alka w klasach trzecich jest 57 uczniów. Na zimowisko w góry wyjeżdża o 17 osób mniej, niż jest w klasach trzecich. Z rodzicami wyjedzie 5 razy mniej dzieci niż na zimowisko. Pozostałe dzieci spędzą ferie u babci. Ile dzieci pędzi ferie u babci? 11. W magazynie były 32 opony do samochodu osobowego. Przywieziono jeszcze 17 opon. Do ilu samochodów wystarczy tych opon. jeżeli do jednego potrzeba 5 opon? 12. Szkolna drużyna koszykówki wygrała mecz. Jeden z zawodników zdobył w meczu 5 punktów. Drugi zawodnik zdobył 2 razy więcej punktów niż pierwszy. Trzeci zawodnik został mistrzem strzelców, bo zdobył 4 razy więcej punktów niż drugi zawodnik. Ile punktów zdobyła drużyna w tym meczu? 13. Do szkół trzeba jeszcze wysłać 1000 egzemplarzy wycinanki „Już w szkole" na drugi semestr. W poniedziałek wysłano 360 wycinanek. We wtorek wysłano 70 egzemplarzy mniej. Pozostałe wycinanki wysłano w środę. Ile wycinanek wysłano w środę? 14. Za gogle i dwie pary nauszników mama Janka zapłaciła 100 złotych. Za takie same gogle i jedną parę takich samych nauszników mama Krystiana zapłaciła 90 złotych. Jaka była cena gogli, a jaka nauszników?
12 lut 15:49
paweł 1010: wytłumiacie mi to
12 lut 20:19