Wawa18: ARDZO PROSZĘ O JESZCZE JEDNO ROZWIĄZANIE ZADANIA
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku długości 10cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
walca. Kto mi wytłumaczy skąd wychodzi 100π
10 mar 16:16
Basia:
przekrój osiowy to prostokąt o bokach 2R i H
stąd
2R = 10
R=5
H=10
teraz wystarczy podstawić do wzoru na Pb
10 mar 16:26
Darth Mazut: Tak wygląda przekrój osiowy walca:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1904.html
a co do Twojego zadania to:
H= 10cm
r = 5 cm
to wnioskujesz z obrazka
a szukasz:
l=?=
Pb=?=
l=2πr=2π*5cm=10π cm (Jakby co to l=2πr to taki stały wzór, warto go znać

)
Pb = l * H = 10π cm * 10 cm = 100π cm
2
10 mar 16:26
Wawa18: a tak ja policzyłam:
Ppb = 2πr*h
Ppb=2π 5 *10
Ppb=2π 50
Ppb = 100π
też dobrze?
10 mar 16:32
Basia:
też dobrze; wzór który zastosowałaś jest zresztą znacznie bardziej znany
dla walca Pb = 2πr*h
10 mar 16:39