rachunek prawdopodobienstwa
Natalia: Cześć. Problem z zadankiem

Proszę o wytłumaczenie.
1. W grupie sportowców jest 6 kobiet i 8 mężdzyzn. W sposób losowy wybieramy kolejno 2 osoby.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych sportowców jest:
a) dwóch mężczyzn
b) co najmniej jeden mężczyzna
c) co najwyżej jeden mężczyzna.
Z góry dziękuje
10 mar 16:00
Natalia:
10 mar 16:54
Dawid: juz niepamietam tego dokladnie ale to sie rozpisywalo na drzewko chyba i z tego sie spisywalo
odp
10 mar 16:58
Natalia: no własnie te zadanie trzeba rozwiązać metodą drzewka, ale niestety nie wiem jak to zrobić
10 mar 17:26
Eta:
Po co Wam te "drzewka" ?

6 kobiet, 8 mężczyzn R−m 14 osób
|Ω|= 14*13
a) |A|= 8*7
| | |A| | |
P(A)= |
| = .........
|
| | |Ω| | |
b) zdarzenie przeciwne do B
B
' −−− wybrano same kobiety
|B
'|= 6*5
P(B)= 1 −P(B
')=...........
c) C −− co najwyzej jeden mężczyzna
czyli 1M i 1K lub same K
|C|=8*6 + 6*5=.......
P(C)=.......
powodzenia w rachunkach
"matematyka, to nie biologia, by rysować "drzewka"
tak mawia
Gustlik i ma słuszną rację !
10 mar 17:49
Noah: Witam
Eta a czy w podpunkcie "a" zastosowalas kombinacje? tzn z mysla kombinacji bo i tez tak
mozna bylo zrobic
10 mar 17:53
10 mar 17:55
Eta:
Witam

Na jedno wyjdzie
10 mar 17:58
Gustlik: Tak, masz rację Eta. Drzewka są dobre do doświadczeń dwu− i więcej etapowych typu: najpierw
losowanie urny, a potem losowanie kul z urny. Natomiast losowania dwóch osób z grupy czy
trzech kart z talii NIE MA SENSU rozbijać na etapy, bo to się robi jazda z Warszawy do Łodzi
przez Londyn. Całe życie rachunek prawdopodobieństwa zaczynał sie od kombinatoryki − reguła
mnozenia, silnia, permutacje, kombinacje i wariacje, co zawsze było PODSTAWĄ rachunku, a teraz
jak na ironię jakiś debil układający program usunął tę podstawę z podstawowej matury z
matematyki.*********
12 mar 00:19