Logarytmik
Misiaczek: Witam, może i prosty przykład do rozwiązania, lecz mam z nim problem. Więc proszę o pomoc.
2log424−2log43
10 mar 15:46
Basia:
α*log
ax = log
ax
α
| | 242 | |
= log4242−log432 = log4 |
| = log482 = log464 = ...... |
| | 32 | |
już chyba wiesz
10 mar 15:49
Misiaczek: Już tak

, dziękuję bardzo
10 mar 15:55
hmmm: Rozwiąż nierówność wielomianową : x5+x4+x3+x2−2x−2≥0 Proszę o pomoc
10 mar 16:00
Basia:
x
4(x+1)+x
2(x+1)−2(x+1)≥0
(x+1)(x
4+x
2−2)≥0
y = x
4+x
2−2
Δ=1
2−4*1*(−2) = 9
√Δ=3
x
4+x
2−2=(x
2+2)(x
2−1) = (x
2+2)(x−1)(x+1)
(x+1) (x
2+2)(x−1)(x+1) ≥ 0
(x
2+2)(x+1)
2(x−1)≥0
x
2+2 i (x+1)
2 są ≥ 0 dla każdego x∊R
stąd
x+1≥0
x≥ −1
x∊<−1,+
∞)
10 mar 16:07
hmmm: Dziękuję Basiu

Nie radzę sobie zupełnie z rozkładaniem wielomianów na czynniki,nie wiem jak
się tego nauczyć,buuu
10 mar 16:15
Basia:
to się albo widzi, albo nie
a jak się nie widzi to pozostaje skorzystać z tw.Darbou i mieć nadzieję, że istnieje
pierwiastek wymierny
tutaj możliwe pierwiastki to: ±1, ±2
sprawdzasz, podstawiając
dostajesz, że 1 jest pierwiastkiem
dzielisz przez x−1
i tak dalej aż do skutku
10 mar 16:24
hmmm: Taaaa, moja nauczycielka też twierdzi,że to widać, ale nie potrafi wytłumaczyć jak nauczyć się
"widzieć",a może ja po prostu się nie nadaję do matmy, choć dużo nad nią siedzę, i tak mam
problemy.
Jeszcze raz dzięki
10 mar 16:28
Misiaczek: jeszcze 1 logarytmik

log
1/29*log
1/24
10 mar 16:52
Misiaczek: Oj źle napisałem"
Poprawka
zamiast 1 w podstawie to ma być 1/2 a liczbą logarytmowaną jest 9 i 4
10 mar 16:53