bardzo mi zależy na obliczeniach
allejandro: na średnicy AB pewnego koła wybrano punkt C różny od A i od B. po jednej stronie tej średnicy
wykreślono półokrąg o średnicy AC , po drugiej półokrąg o średnicy CB. wiedząc że ABBC=p,
oblicz stosunek pól części koła na które dzieli go ta figura złożona z wykreślonych półokręgów
10 mar 15:43
Basia:

AB = 2R
P
1 =
12πR
2 +
12πr
12 − u{1}πr
22
P
2 =
12πR
2 +
12πr
22 − u{1}πr
12
| | AB | |
sprawdź czy na pewno ma być |
| =p, bo to sporo liczenia |
| | BC | |
| | AC | |
pytam, bo byłoby prościej gdyby to było |
| =p |
| | BC | |
czekam na odpowiedź
10 mar 16:00
allejandro: faktycznie jest AC i BC
mój błąd, sory
10 mar 16:06
Basia:
no to mamy
| r1 | | AC2 | | AC | |
| = |
| = |
| = p |
| r2 | | BC2 | | BC | |
r1=p*r2
| | AC | | BC | | AC+BC | | AB | | 2R | |
r1+r2 = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| = R |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
r1+r2 = R
stąd
p*r
2+r
2 = R
r
2(p+1) = R
podstawiamy do wzorów na P
1 i P
2
r
1 = p*r
2
R = (p+1)*r
2
P
1 =
12πR
2 +
12πr
12 −
12πr
22
| | π | |
P1 = |
| *[ (p+1)2r22+p2r22 − r22 ] |
| | 2 | |
| | πr22 | |
P1 = |
| *[ p2+2p+1+p2−1] |
| | 2 | |
P
1 = πr
22*p(p+1)
P
2 =
12πR
2 +
12πr
22 −
12πr
12
| | π | |
P2 = |
| *[ (p+1)2r22 + r22 − p2r22 ] |
| | 2 | |
| | πr22 | |
P2 = |
| *[ p2+2p+1+1−p2] |
| | 2 | |
P
2 = πr
22(p+1)
powinno wyjść
p
10 mar 16:19
allejandro: dzieki
10 mar 16:27