Do wykresu funkcji f(x)=ax^2+bx+16 naleza punkty A=(-5,6) oraz B=(-4,0).Wyznacz
Magda: Do wykresu funkcji f(x)=ax2+bx+16 naleza punkty A=(−5,6) oraz B=(−4,0).Wyznacz wspolczynniki a
i b .Podaj najwieksza wartosc i najmniejsza wartosc ktore funkcja osiaga w przedziale [−4,−1]
10 mar 15:18
;): 25a−5b+16=6
16a−4b+16=0
b=4(a+1)
25a−20a−20+16=6
5a=10
a=2 b=12
f(x)=2x2+12x+16
b)f(x)min dla x=−3 przyjmuje wartosci −2
f(−4)=32−48+16 f(−4)=0
f(−1)=2−12+16 f(x)max dla x=−1 przyjmuje wartosc 6
10 mar 17:00