Wawa18: PROSZĘ O SPRAWDZENIE ZADANIA
Przekątna sześcianu ma długość 9cm. Oblicz Objętość tego sześcianu.
V =
729√39 

?
10 mar 14:55
Wawa18: powiedzcie mi dlaczego w zadaniu:
Przekątna sześcianu ma długość 8 cm liczy się inaczej objętość niż w tym wyżej
10 mar 15:04
Jack:
p=9
| | 9 | | 93 | |
V=a3=( |
| )3= |
| =...
|
| | √3 | | 3√3 | |
Policz sobie czy dasz tak samo
10 mar 15:08
Wawa18: na górze 729 a na dole zostaje tak samo
10 mar 15:11
Jack:
no tak, to samo masz
10 mar 15:12
Wawa18: A wyjaśnisz mi dlaczego mój matematyk liczy zupełnie inaczej i wychodzi V=81
√3
10 mar 15:17
Jack:
pewnie podzielił 729 przez 9 wyszło mu 81...
10 mar 15:19
Wawa18: ale jak napiszę 7293√3 to też jest dobrze?
10 mar 15:22
Jack:
niby dobrze, ale w szkole średniej i podstawowej uczą żeby nie zostawiać niewymierności w
mianowniku.
10 mar 15:23
Wawa18: to wtedy bedzie
729√33 to nie wychodzi 81

bo nie ma 9
10 mar 15:25
Wawa18: i kto mi powie ile jest
√27
10 mar 15:30
Jack:
w mianowniku nie będzie 3...
10 mar 15:30
Wawa18: 9
10 mar 15:34
Wawa18: źle pomnożyłam
10 mar 15:34
Wawa18: czyli wychodzi dobrze, dziekuje

a co z tym
√27
10 mar 15:34
Jack:
√27=
√9*3=
√9*
√3=3
√3.
Bardzo proszę
10 mar 15:35
Wawa18: dziekuje bardzo za pomoc
10 mar 15:47
Wawa18: Przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku długości 10cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
walca. Kto mi wytłumaczy skąd wychodzi 100π
10 mar 16:01
Wawa18: bardzo prosze o pomoc jeszcze w tym jednym zadaniu
10 mar 16:10