help
eM: sztabę srebra w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 3cm x 5cm x 12cm stopiono i odlano
srebrną kule. Oblicz długość promienia tej kuli
10 mar 14:42
ICSP: 1. Liczysz objętość tej sztabki
2. Objętość sztabki i kuli jest identyczna
3. Liczysz promień kuli z jej objętości.
10 mar 14:43
eM: to wiem, nie wiem jak obliczyc r
10 mar 14:43
ICSP: To nie znasz wzoru na objętość kuli?
10 mar 14:44
10 mar 14:45
eM: no znam
10 mar 14:46
ICSP: | | 4 | |
3*5*12 = |
| πR3. Równanie z jedna niewiadomą. |
| | 3 | |
10 mar 14:46
eM: i wychodzi ze r3 = 135 nie wiem jak to pozniej zapisac
10 mar 14:48
eM: ile wynosi r?
10 mar 14:48
ICSP: a co sie z pi stało?
10 mar 14:50
eM: r3=135π
10 mar 14:53
ICSP: Nie możliwe.
10 mar 14:58
eM: wiec ile wynosi?
10 mar 15:02
ICSP: | | 4 | | 135 | | 3√135 | | 33√5 | |
3*5*12 = |
| πR3 ⇔ 135 = R3π ⇔ R3 = |
| ⇔ R = |
| = |
| |
| | 3 | | π | | 3√π | | 3√π | |
Chyba tak chociaż pewien nie jestem.
10 mar 15:03