znajdź wyrazy ciągu
neronek: Muszę znaleźć a
1, a
2 i a
5, jeśli S
n =
√k+2. Czy mógłby ktoś mi w tym pomóc? Proszę!
10 mar 14:37
Jack:
S1=a1
S2=a1+a2
S3=a1+a2+a3
itd.
Spróbuj policzyc S3−S2. Zauważ pewną prawidłowość...
10 mar 14:52
neronek: S
3 − S
2 = a
3, wiem o tym. Chodzi mi o to, że mam "k" za niewiadomą, i nie wiem jak się mam
do tego odnieść...
Przykład być może banalny, nie mogę wpaść na jego rozwiązanie...
10 mar 14:59
Jack:
k jest niezależne od n, więc skoro każda suma wynosi tyle samo, ale już pierwszy wyraz (a
1) ją
daje, to znaczy, że każdy a
2,a
3,... jest równy 0
10 mar 15:01
neronek: O, wielkie dzięki za wytłumaczenie, baardzo mi pomogłeś
10 mar 17:55