Silnia.
tlik: | |
Czy może mi to Ktoś z Was rozpisać, bo mam zaćmienie. |
| |
10 mar 14:03
10 mar 14:14
Ajtek: Chcesz dalej
10 mar 14:15
tlik: Rozpisz proszę, bo do tego momentu doszedłem
10 mar 14:25
tlik: | | (n+3)(n+2) | |
Nie za bardzo wiem dlaczego wyrażenie to się równa |
| |
| | 2 | |
10 mar 14:26
ICSP: | (n+1)!(n+2)(n+3) | | (n+2)(n+3) | |
| = |
| Dobrze myślę? |
| 2(n+1)! | | 2 | |
10 mar 14:27
ICSP: Jednak dobrze myślę

Zdrowieje już powoli
10 mar 14:27
tlik: Super, dzięki wielkie. Jeszcze jedno pytanie, dlaczego po (n+1) mamy silnie w liczniku ?
10 mar 14:30
ICSP: n! = (n−1)! * n
dla twojego przykładu
(n+3)! = (n+2)! * (n+3) = (n+1)! * (n+2) * (n+3)
10 mar 14:31
tlik: Teraz już rozumiem wszystko.
Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia : − )
10 mar 14:34
Ajtek: Odejź na chwilę od komputera i zabiorą całą fraje z rozwiązania do końca

.
10 mar 14:35
ICSP: Jaki z tego morał? Nie odchodzimy od komputera
10 mar 14:36
Ajtek: Żeby to było takie proste

.
10 mar 14:53