Pomocy :(
Karolinaa ;))): Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem
w którym przekątna o długości 12,4 cm tworzy z bokiem
równym wysokości walca kąt 33 stopni. Oblicz objętość walca
10 mar 13:51
Klekota: Objętosc walca V=πr2h, gdzie r promień postawy, h wysokość
jeden z boków prostokąta jest wysokością h a drugi to długość obwodu podstawy i wynosi 2πr
z f trygonometrycznych mamy:
cosα=h/d, d − przekątna
h = dcosα
sinα = 2πr/d
r = dsinα/2π
V=π(dsinα/2π)2dcosα
V= d2(sinα)2dcosα/4 = 1/4d3(sinα)2cosα
10 mar 14:28