Obliczenia z zast. procentów
Mateusz: W fabryce wyprodukowano 1000 rzeczy, w tym niestety 8% bubli.
Ile naprawdę tych rzeczy (bez braków) trzeba dodatkowo wyprodukować,
by nie przekroczyć dopuszczalnej normy tzn by braków było tylko 5%.
10 mar 12:52
:P: 8% z 1000 = 80
8100*1000 = 8000100 = 80 <−−−tyle jest bubli.
i teraz ta liczba bubli ma stanowić 5%
80 −−−−−− 5%
x −−−−−−− 100 %
pytanie ile w tym wypadku będzie wynosiło 100%
x = to co nad x razy to co obok x, przez to co po przekątnej.
x = 100% * 805% = 80005 = 1600
czyli ma być przynajmniej 1600 sztuk, żeby te 80 bubli przeszło, czyli, żeby nie przekroczyć
5%. Oczywiście zakładamy, że kolejne sztuki tak jak jest napisane w nawiasie (będą bez braków)
a więc trzeba 1600 a mamy 1000, więc
1600 − 1000 = 600
Odp.:Trzeba dodatkowo wyprodukować 600 rzeczy.
10 mar 22:19
Gustlik: 80% z 1000 = 80
Teraz proporcja:
80 − 5 %
x − 100 %
1600 − 1000 = 600
Odp. Trzeba wyprodukować 600 rzeczy pozbawionych wad.
12 mar 00:52
Gustlik: Sorki, ale źle mi wyświetliło post : P, dlatego rozwiązałem, tam masz dokładnie
wyjaśnione.
12 mar 00:56