ciągi
Artur: Prosze o wskazówkę do zadania.
Dany jest ciąg arytmetyczny w którym a3=15 oraz a11=−17
Dla jakich n zachodzi równość 7an=a1+a2+a3+...+an−1
Próbowałem to zrobić jako sumę ale coś nie wychodziło
Z góry dzięki
10 mar 10:58
Artur: tam na górze jest a11 =−17 sory
10 mar 10:58
Artur: up
10 mar 11:39
Ajtek: Rozwal takie równanie:
7a
n=S
n−1
pamiętając że:
a
n=a
1+(n−1)*r a
n−1=a
1+(n−2)*r
Wcześniej wyznacz a
1 i r oczywiście

.
10 mar 11:46
Ajtek: Chyba wyjdzie bzdura

.
10 mar 11:51
Ajtek: Będzie dobrze jednak

10 mar 11:52
Klekota: Da się z sumy

Najpierw piszesz równanie ogólne ntego wyrazu ciągu a
n=a
1(n−1)r
Po podstawieniu a
3 i a
11 oraz uwzględnieniu, że skoro nie masz a
1 tylko a
3 (dlatego
wstawiasz n −3 zamiast n−1) wyliczasz r − różnicę ciągu. Teraz możesz wszystko.
r = −4
a1 = 23
Teraz bierzesz wzrór na sumę wyrazów ciągu (bieżesz dla n −1) a po prawej stronie równania
wpisujesz ogólny wzór na nty wyraz ciagu pomnożony przez 7.
Równanie ma tylko jedną niewiadomą n.
(((2a
1+ (n−2)r)/2)n = 7(a
1+(n−1)r)
czyli ((23 − 2(n−2))(n−1)= 7(23 − 4(n−1))
Rozwiązanie tego równania to osobna sprawa

Pozdrawiam!
10 mar 12:11
Klekota: oczywista w w przedostatnim równaniu ma być (n−1) zamiast n − po lewej stronie równania
10 mar 12:21
Artur: dzięki
10 mar 13:07