|x|+|2−x|−|3+x| gdy x nalezy (−3,0)
maczek: |x|+|2−x|−|3+x| gdy x nalezy (−3,0)
mozecie opisa mi krok po kroku?
Jak to wyliczyć, nie kumam tego, a co by było, gdyby przedziały był domknięte?
10 mar 09:48
10 mar 09:49
maczek: no wlasnie tego nie kumam drogi ICSP
|x| w tym przedziale zawsze ujemna czyli opuszczamy ze zmianą znaku − dlaczego?
|2−x| w tym przedziale zawsze dodatnia więc opuszczamy bez zmieany znaku − tak samo, 2 − x, a x
to −3 to jest ujemna?
|3+x| w tym przedziale zawsze dodatnia czyli bez zmienay tu tak samo 3+ (−3) ?
10 mar 09:50
maczek: moze ktos pomóc?
10 mar 09:56
ICSP: Dla analizy tego przykładu weźmiemy jedną liczbę np. −2. Musi ona należeć do twojego
przedziału.
Zgodnie z definicja wartości bezwzględnej:
https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html czerwone na samej górze.
|−2|. Ponieważ nasza liczba jest mniejsza od 0 muszę zmienić znak przy opuszczaniu wartości
bezwzględnej.
|2−(−2)| = |4|. Ponieważ nasza liczba jest większa znaku nie muszę zmienić.
|3 −2| = |1| Liczba dodatnia znaku nie zmieniamy. Teraz kiedy ustaliśmy kiedy znak opuszczamy a
kiedy nie mozemy zapisać to wyrażanie następująco:
−(x) + (2−x) −(3+x) = − x + 2 − x − 3 − x = −3x − 1
10 mar 09:56
maczek: heh naadal nie za bardzo kumam, w ogole co my tu liczymy?
10 mar 10:12