bryły obrotowe
eM: Trapez prostokątny w którym długość krótszej podstawy jest równa 6 cm a kat ostry ma 30 stopni.
obracamy wokół dłuższej podstawy. oblicz pole powierzchni całkowitej i v otrzymanej bryły
jezeli dłuższe ramie trapezu ma długość 3√3
10 mar 06:27
dero2005:
x =
√(3√3)2−(32*√3)2 =
92
teraz policz objętość walca o promieniu r = h i wysokości = 6 a następnie stożka o promieniu r
= h i wysokości x i objętości dodaj. To samo z powierzchnią
10 mar 08:13
eM: co to jest x i jak go obiczasz?
10 mar 12:52
dero2005:

x − wysokość stożka
liczymy go z twierdzenia Pitagorasa
x
2 + h
2 = (3
√3)
2
10 mar 17:23