matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stozek
eM:
Kąt rozwarcia stożka ma miare 60 stopni a pole jego powierzchni bocznej jest równe 87cm
2
oblicz objetosc stozka
10 mar 06:23
dero2005:
P
b
= πrl = 87 cm
2
trójkąt równoboczny, d = 2r = l
520
h =
l
√
3
2
=
√
4π
r
h
= tg30
o
=
√
3
3
1566
r =
√
3
3
*h =
1
6
*
√
π
V =
1
3
πr
2
*h
wyniki nie wyglądają zachęcająco, wszystko przez to 87 na początku
10 mar 08:00