planimetria
anonim: Trójkąt prostokątny równoramienny EWA, w którym przeciwprostokątna jest równa 3
√2, jest
podobny do trójkąta MUR w skali 1:2. Obwód trójkąt MUR jest równy:
| | 6+3√2 | |
a) 6(2+√2) b) 216√2 c) |
| d) 18√2
|
| | 2 | |
Zrobiłam rysunek, nie mam obliczeń, bo za każdym razem mi co innego wychodzi.
10 mar 00:59
;): c)
10 mar 01:16
anonim: No dzięki, ale muszę mieć obliczenia wyjątkowo, heh...
10 mar 01:19
;): oblicz Obw{EWA} i potem podziel to przez 2 jak obliczysz Obw{EWA} to daj znac
10 mar 01:25
;): przeciwprostokatna to a√2 a przyprostokatne obydwie to a stad wyliczysz a i
ObwEWA
10 mar 01:29
Eta:

Ob(EWA) = 3+3+3
√2= 6+3
√2
Ob (MUR)= ob(EWA)*k
| | 1 | | Ob(EWA) | |
Ob(MUR) = Ob( EWA)* |
| = |
| =...............
|
| | 2 | | 2 | |
10 mar 01:38
;): Ojj Eta Eta czemu to rozwiazalas
10 mar 01:40
anonim: | | 1 | |
Nie wiem jak EWA obwód obliczyć, ale np. tego MUR to coś takiego mi wychodzi: sin'45= |
| , |
| | 2 | |
| | 1 | |
I z tego dalej Pitagoras, wychodzi 182=( |
| )2 + x2 itd. ...
|
| | 3√2 | |
a to u mnie przyprostokątna leżąca naprzeciwko przeciwprostokątnej....
Nie wiem skąd te 3ki u Ety. Co z tym zrobić?
10 mar 01:47
Eta:
Żal mi
anonima ....... powinien już iść do spania
10 mar 01:47
Eta:
anonim 
Czy nie widzisz,ze ten trójkąt jest połwką kwadratu?
przrekątna −−−d(kwadratu) = a
√2 => a =3
10 mar 01:51
;): przeciez jeszcze napisalem ze przeciwprostokatna to a√2 a przyprostokatne to a hehe
10 mar 01:55
Eta:
10 mar 01:56
anonim: Też mi siebie żal, ale już czaję trochę, dzięki, idę do spania.
10 mar 01:57
;): Dobrze ide na spanko bo jutro szkola niestety

Dobranoc Eta
10 mar 01:57
Eta:
Miłych snów
10 mar 01:59
michał: czytam te wasze posty i śmiać mi się chce

Fajna atmosfera ale się kurde rozproszyłem

.
2 maj 21:14
Eta:
2 maj 21:51